Haszysz Zimnej Wody

Opublikowane przez Zbigniew Szak w dniu

Hasz lub haszysz żyją z nami od niepamiętnych czasów. Hasz jest wytwarzany z żywicy pobranej z dojrzałych żeńskich roślin konopi. Żywica konopna to lepka substancja podobna do soku drzewnego, wytwarzana przez gruczoły żywiczne. Te dojrzałe gruczoły żywiczne lub trichomy zawierają wszystkie aromatyczne terpeny i kannabinoidy, które ułatwiają nam przyjemność lub terapeutyczne stosowanie konopi.

Haszysz Zimnej Wody, trawka24

Pozyskiwanie tejże żywicy i prasowanie jej w haszysz to wielowiekowa tradycja w miejscach takich jak Maroko i Indie. Obecne czasy pokazują nam nowoczesne techniki produkcji haszyszu, które zostały wprowadzone na legalny rynek konopi na całym świecie. Eksperci rośliny konopi cieszą się jej smakiem i mocą ponieważ działanie haszyszu jest znacznie silniejsze niż palenie kwiatu konopi, dlatego, że kannabinoidów jest o wiele większej.

By wytworzyć haszysz…, lepkie, żywiczne trichomy są oddzielane od rośliny kilkoma różnymi metodami. Przesiewanie na sucho oddziela gruczoły włoskowate, filtrując je przez szereg sit. Po wielokrotnym przesiewaniu i zbieraniu żywicy inaczej mówi się, również kief, jest gotowa do zabawy. Koncentrat konopi utworzony przez przesiewanie włosków konopi w obecności lodowatej wody. Hasz lodowy powszechnie określany w trzech formach czyli hasz lodowo-wodny, bąbelkowy lub przesiewany na mokro. Jednakże jest zwykle nakładany, ale może być także używany do dodawania mocy kwiatowi. Tymczasem hasz lodowy jest stosunkowo nowym oraz nowoczesną formą haszowania i podobnie jak tradycyjny hasz może być wytwarzany ręcznie jak i mechanicznie.

A więc hasz lodowy to nic innego jak bezrozpuszczalnikowy koncentrat składający się z włosków, które przesiewa się przez serię sit w obecności wody oraz kostek lodu. Jak już wcześniej pialiśmy hasz lodowy jest również znany jako haszysz bąbelkowy, wosk lodowy i przesiewanie wody. Terminy te są używane do opisania różnych form haszu lodowego, ale istnieją tylko minimalne różnice między nimi. Głównym załorzeniem tworzenia haszu lodowego jest oddzielenie gruczołów trichomowych od wszystkich innych składników roślinnych. Trichomy to gruczołowe wyrostki na powierzchni kwiatu konopi, które wytwarzają i przechowują kannabinoidy, terpeny i inne cząsteczki rośliny. Celem haszowania lodu jest usunięcie wszystkich barier zanieczyszczających między użytkownikiem a doświadczeniem, jakie zapewniają trichomy.

Historia haszu lodowego
Techniki stosowane do produkcji haszyszu lodowego zostały po raz pierwszy nagłośnione przez eksperta od nasion i pioniera branży Skunkmana choć znany jest również jako Sadhu Sam lub David Watson w latach 80. Po dowiedzeniu się, że gruczoły żywiczne toną w wodzie, Skunkman wprowadził szerszy rynek konopi do procesu wytwarzania haszyszu polegającego na mieszaniu całej rośliny konopi lub przesianej żywicy w wodzie. Zamieścił nawet ogłoszenie w High Times Magazine w 1987 roku, oferując tajne wskazówki dotyczące wydobywania wody w domu. Metody ekstrakcji wody Skunkmana utorowały drogę dla pierwszych zautomatyzowanych maszyn przesiewających w latach 90 -tych, a także nowych technik ekstrakcji wody lodowej. W przybliżonym czasie na scenie pojawił się kanadyjski przedsiębiorca konopny i aktywista Marcus „Bubbleman” Richardson, który ostatecznie zrewolucjonizował świat haszyszu dzięki systemowi ekstrakcji Bubble Bag. W latach 90-tych Bubbleman był aktywny w propagowaniu medycznej marihuany, makrofotografii konopi oraz rozwoju ekstrakcji i odkażania konopi. Metodę ekstrakcji wody pierwszym zestawem do filtracji wielopasmowej w 1999 roku po czym zaprojektował trzy worki, które filtrowałyby głowice gruczołowe w celu, według własnych słów Bubblemana, „redukcji szkód, znalezienia najlepszego sposobu dostarczania kannabinoidów i zbadania granice czystości garnka. ”

Jakość topnienia
Podczas robienia haszu lodowego celem jest zawsze odizolowanie gruczołów trichomowych od rośliny konopi. Jakikolwiek materiał roślinny, który nie jest usuwany, ogranicza zdolność do tworzenia się pęcherzy, a tym samym obniża jakość haszyszu. To właśnie tam rozmiary mikronów wchodzą do otworów w ekranie filtra, przez które przesuwa się materiał, mierzone w mikronach. Używanie ekranów o różnych rozmiarach mikronów jest sposobem, w jaki twórcy haszyszu chwytają główki włosków i oddzielają je od reszty rośliny.

Każdy powinien również pamiętać, że trichomy nie zawsze odpowiadają mikronowym rozmiarom ekranu. Rzeczywiste rozmiary trichomów zależą od odmiany. Niektóre odmiany będą miały grubsze główki włosków, podczas gdy inne będą miały małe główki. Dojrzałość rośliny również wpłynie na wielkość. Jednak odpowiednia kombinacja ekranów filtrujących i rozmiarów mikronów może niezawodnie wytwarzać wysokiej jakości haszysz. Większość urządzeń do haszowania wody składa się z kilku worków filtracyjnych o różnych rozmiarach mikronów.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


Copyright © trawka24.pl