Flawonoidy i Marihuana

Opublikowane przez Katarzyna Kowalewska w dniu

Wiele różnych odmian konopi zawiera setki związków (dokładna liczba jest trudna do obliczenia), z których każdy ma swoją własną charakterystykę i właściwości. Najprawdopodobniej słyszałeś o kannabinoidach, terpenach i flawonoidach jako składnikach rośliny, przy czym dwa pierwsze są przedmiotem ogólnego zainteresowania. Szacuje się jednak, że flawonoidy stanowią 10% wszystkich substancji produkowanych przez roślinę i 2,5% suchej masy liści i kwiatów. Ale czym są flawonoidy? Jaki jest ich cel i jak działają? W tym artykule odpowiemy na te pytania.

Czym są flawonoidy?

Opisane po raz pierwszy przez Roberta Doyle’a (1664), pierwszy flawonoid – cytryn – został zidentyfikowany przez laureata Nagrody Nobla Szent-Györgyi w 1930 roku. Ponieważ istnieje ogromna różnorodność zarówno pod względem biosyntezy, jak i składu chemicznego tych związków, szacuje się, że w roślinach, owocach i warzywach można znaleźć ponad 5000 flawonoidów (niektóre źródła podają nawet 9000 lub więcej).

Ponadto wiemy, że ich funkcje metaboliczne w organizmie roślin i zwierząt (i oczywiście człowieka) są niezwykle ważne, dlatego – jak zobaczymy później – przeprowadzono wiele badań nad właściwościami i zastosowaniami flawonoidów, gdyż jak również w ich syntezę.

Jego nazwa pochodzi od łacińskiego flavus, co oznacza „żółty” i jest bezpośrednio związana z funkcją tych cząsteczek w roślinach, stosowanych jako pigmenty (nie zielone, ale żółte, niebieskie lub czerwone) w nadziemnych częściach roślin, dla różnych celi:

• Przyciąganie owadów zapylających
• Przechwytywanie określonych długości fal światła
• Ochrona przed promieniami UV
• Regulacja cyklu komórkowego
• Modulacja transportu auksyny
• Obrona przed roślinożercami.

Flawonoidy nadają nam te spektakularne odcienie w owocach, warzywach i roślinach i są oczywiście odpowiedzialne za kolory w konopiach. Na przykład rośliny z rodziny Purple zawierają zwykle dużą ilość antocyjanów. Stężenie flawonoidów w każdym przykładzie zależy od kilku czynników, w szczególności związanych z genetyką i warunkami wzrostu (cykl świetlny, temperatura).

Klasyfikacja flawonoidów

Flawonoidy dzielą się zasadniczo na trzy główne grupy, w zależności od struktury molekularnej i szlaku metabolicznego: flawonoidy, izoflawonoidy i neoflawonoidy. Jednak w ramach każdej z tych głównych grup znajdujemy różne klasy, w zależności od ich grup funkcjonalnych:

• Chalkony: przyciągają owady zapylające poprzez kolorowanie kwiatów
• Flawony: koloru żółtego, znajdują się w kwiatach takich jak pierwiosnek lub w skórce winogron
• Flawonole: obecne w liściach i kwiatach, odgrywają rolę w ochronie przed promieniami UV
• Flawandiole: można je znaleźć w bananach, lucernie czy jemioły
• Antocyjany: rozpuszczalne w wodzie pigmenty, które nadają liściom i kwiatom odcienie czerwieni, błękitu i fioletu, np. w jagodach i owocach leśnych
• Taniny: makrocząsteczki (polimery) utworzone przez antocyjany. Prezentowane w herbacie mają cierpki smak i chronią rośliny przed roślinożercami.

Klasyfikacja flawonoidów jest skomplikowana ze względu na ich dużą różnorodność pod względem struktury molekularnej i syntezy, więc zapoznając się z tymi dużymi grupami, możemy zorientować się w wielu właściwościach tych związków i docenić, jak złożona może być ich klasyfikacja na wybranych aspektach lub parametrach.

Flawonoidy w konopiach

Wiemy już, że oprócz kannabinoidów i terpenów konopie zawierają również flawonoidy, z których niektóre występują wyłącznie w tej roślinie. Występują w różnych stężeniach, głównie w kwiatach, ale także w łodygach i liściach (nie znaleziono ich w nasionach i korzeniach). Jak widzieliśmy, flawonoidy mogą chronić przed szkodnikami, promieniami UV i zwierzętami roślinożernymi, a także nadawać roślinom ich szczególną osobowość pod względem koloru, aromatu i smaku. Są więc bardzo ważnymi związkami dla przetrwania rośliny, które również działają na rzecz nadania im własnego, niepowtarzalnego charakteru. Wyraźnym tego przykładem są odmiany takie jak Grand Daddy Purple czy Peyote Purple o charakterystycznych, spektakularnych kolorach.

Jednak, w dużej mierze z powodu prohibicji, nie ma wystarczających danych i potrzebne są dalsze badania zawartości flawonoidów w konopiach indyjskich, aby określić, które z nich są najczęstsze. Spośród ponad 20 flawonoidów znalezionych do tej pory w konopiach, stężeniem wyróżniają się następujące związki, niektóre z nich to tzw. kannaflawiny – wyłącznie dla tej rośliny:

• Kannaflawiny A, B i C: produkowane wyłącznie przez rośliny konopi, związki te działają na szlak zapalny prostaglandyn, co oznacza, że ​​mają działanie przeciwzapalne (wykazane w laboratoriach) silniejsze niż np. aspiryna. Ponadto ten efekt, dzielony z innymi terpenami i kannabinoidami, stworzyłby większą synergię między tymi różnymi substancjami. Jak dotąd większość badań skupiała się na kannaflawinie A.
• Vitexin: znaleziony w wyższych stężeniach w sadzonkach niż w okazach dorosłych, może być przydatny do hamowania peroksydazy tarczycowej i leczy dnę moczanową.
• Isovitexin: flawon o właściwościach podobnych do Vitexin.
• Apigenina: działa na receptory GABA (podobnie jak kannabinoidy), zapewniając działanie uspokajające i przeciwlękowe. Ponadto jest szczególnie przydatny podczas przeszczepów narządów w celu zmniejszenia niepożądanego działania środka immunosupresyjnego stosowanego w tych przypadkach. Badania cyklosporyny A. Rodent wykazały właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, hamujące wzrost guza.
• Kaempferol: przydatny w leczeniu objawów depresji, podobnie jak niektóre kannabinoidy. Przypisuje się jej działanie profilaktyczne przeciwko chorobie wieńcowej lub nowotworom, a także właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
• Kwercetyna: występuje w prawie wszystkich roślinach naczyniowych, zapewnia działanie przeciwzapalne, antymutagenne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwutleniające.
• Orientin: powszechna w konopiach i roślinach herbacianych, jest silnym przeciwutleniaczem, prawdziwym wymiataczem wolnych rodników. Ma również właściwości antybiotyczne i przeciwzapalne, a także przeciwnowotworowe.
• Luteolina: działanie podobne do Orientin, wydaje się również działać w synergii z innymi związkami.
• Beta-sitosterol: wyizolowany po raz pierwszy dokładnie z rośliny konopi, ten fitosterol obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobie wieńcowej serca.

Właściwości i zastosowania flawonoidów

Naturalnie, chociaż podobnie jak cząsteczki, takie jak CBD, nie są psychoaktywne, działanie tych polifenolowych metabolitów odgrywa swoją rolę w tak zwanym efekcie otoczenia, w którym różne związki obecne w konopiach wchodzą w synergię, aby wzmocnić i modulować ich właściwości. Ponadto, flawonoidy od lat znane są ze swoich właściwości przeciwutleniających, przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych, które są korzystne dla zwierząt i ludzi, gdy żywią się roślinami, owocami lub warzywami.

Jeśli chcesz wykorzystać ich właściwości jedząc owoce i warzywa, musisz wziąć pod uwagę kilka rzeczy, na przykład to, że najwyższe stężenie zwykle znajduje się na skórze, czy podczas gotowania jedzenia prawie wszystkie flawonoidy są tracone, ponieważ są rozpuszczalne w wodzie, co oznacza, że ​​najlepiej spożywać te produkty na surowo.


0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


blog trawka o marihuanie thc oraz konopi cbd
Copyright © trawka24.pl