Alternatywa Dla NLPZ w Leczeniu Bólu
Zamienniki NLPZ w leczeniu bólu i stanów zapalnych.
Jeśli kiedykolwiek doświadczyłeś bólu głowy, ciała, stanu zapalnego lub gorączki, istnieje duże prawdopodobieństwo, że stosowałeś niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ), takie jak ibuprofen, aspiryna. Leki te, choć skuteczne w krótkotrwałej uldze, niosą ze sobą poważne długoterminowe zagrożenia dla zdrowia.
Jakie więc istnieją alternatywy dla NLPZ? I czy kannabidiol (CBD) może odegrać rolę jako całkowicie naturalna alternatywa dla tradycyjnych leków przeciwbólowych? Dowiedz się, jak działają NLPZ i czy CBD lub konopie indyjskie mogą być lepszą opcją leczenia bólu.
1. Jak działają NLPZ?
NLPZ zmniejszają stan zapalny w organizmie, aby złagodzić kilka rodzajów ogólnego lub miejscowego bólu i dolegliwości, w tym:
• Bóle głowy,
• Ból zębów,
• Bóle mięśni,
• Choroba zwyrodnieniowa stawów,
• Bóle pleców,
• Zapalenie kaletki maziowej,
• Skurcze menstruacyjne,
• Gorączka,
• Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS).
I nie tylko.
Ale w jaki sposób? Zasadniczo NLPZ działają jak sterydy – a mianowicie kortykosteroidy – nie powodując takich samych skutków ubocznych jak te silne leki (w tym przyrostu masy ciała, pogarszania się stanu skóry i osteoporozy). Działają one poprzez zmniejszenie produkcji prostaglandyn, naturalnie występujących substancji chemicznych, które organizm wykorzystuje do promowania gojenia poprzez wywoływanie stanu zapalnego, bólu i gorączki. NLPZ pomagają również w krzepnięciu krwi i chronią żołądek i jelita przed uszkodzeniem przez kwasy, które mogą powodować niektóre pokarmy.
Proces redukcji prostaglandyn polega na blokowaniu enzymów, które je wytwarzają, zwanych cyklooksygenazami 1 (COX-1) i cyklooksygenazami 2 (COX-2). Ale to właśnie tutaj pojawia się potencjał poważnych konsekwencji zdrowotnych.
2. Skutki uboczne i zagrożenia związane ze stosowaniem NLPZ.
Ponieważ COX-1 jest odpowiedzialny za produkcję prostaglandyn, które pomagają w krzepnięciu krwi i ochronie żołądka i jelit, NLPZ, które blokują ten konkretny enzym, mogą narażać długoterminowych użytkowników na kilka schorzeń, w tym:
• Wrzody,
• Zwiększone ryzyko krwawienia,
• Niewydolność nerek i wątroby.
FDA ostrzega, że NLPZ zwiększają ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Istnieje również możliwość kolizji NLPZ z innymi rodzajami leków, zwiększając ich negatywne skutki uboczne lub zwiększając ryzyko przedawkowania (np. leki przeciwzakrzepowe, takie jak warfaryna, leki przeciwdepresyjne, takie jak fluoksetyna, lub kortykosteroidy, takie jak prednizolon).
Istnieją jednak również mniejsze skutki uboczne związane z krótkotrwałym stosowaniem NLPZ, takie jak:
• Ból głowy,
• Ból brzucha,
• Dzwonienie w uszach (szumy uszne),
• Reakcje alergiczne,
• Zgaga.
Te potencjalne skutki uboczne sprawiają, że alternatywne formy terapii są koniecznością.
3. Alternatywy dla NLPZ na stany zapalne.
Istnieje kilka alternatyw dla NLPZ, które można wypróbować w celu złagodzenia stanu zapalnego i bólu, ale wybór odpowiedniej opcji zależy od wielu czynników. Poniżej przedstawiamy kilka opcji.
• CBD
Kannabinoid CBD może być potencjalnie jedną ze skutecznych alternatyw dla NLPZ. Istnieje coraz więcej dowodów sugerujących, że CBD może łagodzić ból i zmniejszać skutki odczuwane z wielu różnych źródeł, w tym:
• Zapalenie stawów,
• Fibromialgia,
• Bóle głowy i migreny,
• Stwardnienie rozsiane,
• Bolesność mięśni.
CBD pomaga wzmocnić naturalne hormony znajdujące się w układzie endokannabinoidowym (ECS), którego receptory wiążą się ze związkami botanicznymi w konopiach indyjskich. Jednym ze szczególnie przydatnych hormonów jest anandamid, który pomaga regulować ból i nastrój. Przyjmowanie CBD może zmniejszać zdolność receptorów kannabinoidowych do „wchłaniania” i przetwarzania anandamidu, co oznacza, że większa jego ilość jest dostępna w krwiobiegu. Wzmacniając anandamid, jesteśmy w stanie lepiej kontrolować nasze codzienne samopoczucie. Ale korzyści płynące z CBD nie kończą się na ECS. Kannabinoid może mieć również pośredni wpływ na oba typy receptorów (CB1 i CB2) znajdujących się w ECS.
Chociaż CBD nie tworzy silnego wiązania z receptorami CB1, które znajdują się głównie w mózgu i układzie nerwowym, może pomóc im w przyjmowaniu endokannabinoidów z organizmu. Czasami organizm zbyt szybko rozkłada korzystne kannabinoidy, ale zarówno wzmacniając naturalne hormony, jak i pomagając organizmowi uzyskać właściwości lecznicze z tych hormonów, użytkownicy CBD mogą poczuć ulgę.
Dodatkowo, interakcja CBD z receptorami CB1 może pomóc użytkownikom lepiej spać. Jak wspomniano powyżej, nie ma ścisłej więzi między receptorami CB1 i CBD, ale ich interakcja może pomóc kontrolować uwalnianie serotoniny w organizmie. Niezależnie od tego, czy oznacza to przyspieszenie, czy spowolnienie uwalniania, lepsza kontrola może oznaczać efekt uspokajający.
CBD pośrednio wpływa również na zachowanie receptorów CB2. Uważa się, że receptory te, których obecność jest wysoka w przewodzie pokarmowym i układzie odpornościowym, odgrywają rolę w regulowaniu stanu zapalnego i bólu. Kiedy CBD wpływa na receptory CB2, wynikiem jest bardziej zrównoważony system ECS, który może pomóc użytkownikowi odczuwać mniejszy ból i zmniejszyć stan zapalny.
4. Bezpieczniejsze NLPZ.
Aby podkreślić, NLPZ działają poprzez blokowanie enzymów COX-1 i COX-2, ale problem polega na tym, że enzymy COX-1 wytwarzają prostaglandyny, które chronią żołądek i jelita. Istnieją jednak leki przeciwzapalne, które nadal są uważane za NLPZ, ale blokują enzymy COX-2 i mają znacznie mniejszy wpływ na enzymy COX-1. Są one znane jako inhibitory COX-2. Chociaż ta klasa leków może być lepszą opcją, nadal wiąże się z nią ryzyko. Kwaśna forma CBD, kwas kannabidiolowy (CBDA), jest również inhibitorem enzymu COX-2.
• Acetaminofen
W przypadku bólu potencjalną alternatywą są leki przeciwbólowe inne niż NLPZ, takie jak acetaminofen – powszechnie nazywany Tylenolem lub paracetamolem. Zamiast zwalczać stany zapalne, ta klasa leków, zwana lekami przeciwbólowymi, działa konkretnie na ból, podnosząc próg bólu użytkownika. Zasadniczo, zanim dana osoba odczuje ból, musi pojawić się większy ból. Jedną z wad jest to, że leki przeciwbólowe nie oferują żadnej ulgi w stanach zapalnych.
Jednym z interesujących aspektów acetaminofenu, który został dopiero niedawno odkryty, jest to, że łagodzi on ból poprzez receptory CB1. W rzeczywistości wiemy bardzo niewiele o tym, jak działa acetaminofen, ale miliony ludzi na całym świecie używają go codziennie, ufając, że spełni swoje zadanie. Może to być problematyczne, ponieważ w przypadku niektórych rodzajów bólu (np. bólu pleców) nie działa on tak dobrze, jak nam się wydawało. Oznacza to, że wiele osób może przyjmować leki, które nie są dla nich odpowiednie.
• Akupunktura
Akupunktura to starożytna, wielosystemowa metoda leczenia, która staje się coraz bardziej popularna. Ten rodzaj procedury wykorzystuje igły do celowania w różne punkty w ciele osoby za pomocą igieł w celu stymulacji nerwów. Pomysł polega na tym, że aktywowany nerw wysyła sygnały do mózgu, wyzwalając uwalnianie hormonów nerwowych, które przynoszą ulgę. Metaanaliza 29 badań z 2012 roku wykazała, że akupunktura była skuteczna w leczeniu przewlekłego bólu.
• Sen
Dla niektórych osób ulga może być tak prosta, jak po prostu trochę więcej snu. W badaniu przeprowadzonym na Uniwersytecie Johnsa Hopkinsa naukowcy odkryli, że uczestnicy, którzy budzili się przez długi czas w nocy, doświadczali niższych progów bólu. Zakłócając normalne wzorce snu, zakłócone zostały również mechanizmy kontroli bólu w organizmie.
5. Pokarmy zwalczające stany zapalne.
Zdrowa dieta prawdopodobnie nie będzie w stanie natychmiast złagodzić bólu, ale prawidłowe odżywianie jest jedną z alternatyw NLPZ w walce ze stanem zapalnym. Ogólnie rzecz biorąc, przestrzeganie diety składającej się z pełnowartościowej – i mniej przetworzonej i paczkowanej – żywności dostarcza organizmowi przeciwutleniaczy i składników odżywczych potrzebnych do zwalczania stanów zapalnych.
• Owoce jagodowe
Truskawki. Jagody. Maliny. Wybieraj, ponieważ wszystkie są dobrym sposobem na zwalczanie stanów zapalnych. Powód: jagody zawierają antocyjany, związki, które nie tylko nadają jagodom ich żywe kolory, ale także pomagają zwalczać stany zapalne.
• Winogrona
Podobnie jak jagody, winogrona zawierają antocyjany. Zawierają one jednak również silny przeciwutleniacz znany jako resweratrol. Resweratol jest polifenolem, a badania pokazują, że może pomóc w hamowaniu stanów zapalnych.
• Tłuste ryby
Tłuste ryby – w tym łosoś, sardynki, śledź, makrela i sardele – zawierają duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy). Wykazano, że zarówno EPA, jak i DHA zmniejszają stan zapalny, który przyczynia się do chorób układu krążenia, wysokiego ciśnienia krwi i nie tylko. Jeśli nie możesz jeść tłustych ryb, przyjmowanie suplementu oleju rybnego zawierającego co najmniej 30% kwasów omega-3 może nadal zapewniać te same korzyści.
• Orzechy
Podobnie jak tłuste ryby, orzechy – zwłaszcza odmiany o wysokiej zawartości tłuszczu, takie jak orzechy włoskie, migdały, orzechy makadamia, orzechy pekan i orzechy laskowe – zawierają duże ilości zdrowych kwasów omega-3 i wykazano, że pomagają zwalczać stany zapalne.
• Brokuły
To zielone warzywo może (lub nie) znajdować się na Twojej liście ulubionych potraw, ale powinno się na niej znaleźć. Powód: brokuły są pełne sulforafanu, przeciwutleniacza, który zwalcza stany zapalne poprzez obniżanie niektórych związków powodujących stany zapalne.
• Awokado
Dodanie plasterka awokado do burgera może być wystarczające, aby pomóc w zwalczaniu stanów zapalnych, przynajmniej według badania z 2013 roku opublikowanego w czasopiśmie Food & Function. W badaniu tym naukowcy odkryli, że nawet dwie uncje awokado dodane do burgera wystarczyły, aby obniżyć reakcje zapalne u uczestników. Co więcej, awokado jest również pełne jednonienasyconych tłuszczów, które mogą pomóc w stanach zapalnych.
• Zielona herbata
Zielona herbata ma reputację jednego z najzdrowszych napojów, jakie można pić, a badania pokazują, że spełnia ona te oczekiwania. Zielona herbata zawiera wiele zdrowych składników, w tym galusan epigallokatechiny (EGCG), substancję znaną z hamowania stanów zapalnych i zapobiegania uszkodzeniom komórek.
• Grzyby
Grzyby jadalne – w szczególności portobello, shitake i trufle – zawierają przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać stanom zapalnym. Jednak gotowanie grzybów może zmniejszyć niektóre z ich właściwości przeciwzapalnych i ogólnie nie zaleca się spożywania surowych grzybów.
• Wiśnie
Wiśnie to pyszna przekąska i świetny sposób na zwalczanie stanów zapalnych dzięki przeciwutleniającej mocy antocyjanów i katechin. Mogą one również mieć długotrwałe działanie w walce ze stanem zapalnym. W jednym z badań naukowcy poprosili uczestników o spożywanie 280 gramów czereśni Bing przez miesiąc, a następnie zaprzestanie ich spożywania. Uczestnicy nie tylko doświadczyli spadku stanu zapalnego, ale spadek ten utrzymywał się przez kolejne 28 dni.
• Kurkuma
Kurkuma, choć nie tak powszechnie znana jak niektóre inne produkty spożywcze z tej listy, jest kolejną alternatywą dla NLPZ dzięki zawartej w niej kurkuminie. Kurkumina jest przeciwutleniaczem, który, jak wykazano klinicznie, pomaga zwalczać stany zapalne, zwłaszcza w połączeniu z innymi przyprawami, takimi jak czarny pieprz. Te dwie przyprawy razem tworzą efekt synergii, który pomaga organizmowi w pełni wykorzystać kurkumę.
Czarny pieprz zawiera również nietypowy kannabinoid i terpen zwany beta-kariofilenem, który może częściowo wiązać się z receptorami CB2, pomagając zmniejszyć stan zapalny. Istnieje duże zainteresowanie beta-kariofilenem w leczeniu różnych schorzeń, w tym zapalenia stawów, nieswoistych zapaleń jelit (IBD), cukrzycy i wielu innych schorzeń, w których występuje ból i stan zapalny. (Czyli większość z nich).
• Imbir
Imbir jest potężnym narzędziem w walce ze stanami zapalnymi. Powód: zawiera gingerol, substancję znaną zarówno ze swoich właściwości przeciwzapalnych, jak i zdolności do zwalczania rozwoju bakterii.
• Czosnek
Czosnek dodaje niezaprzeczalnego smaku dowolnej liczbie potraw, ale jest także narzędziem do wykorzystania w walce ze stanem zapalnym. Czosnek zawiera związki podobne do siarki, znane ze swojej zdolności do zmniejszania obrzęku stawów. Konopie indyjskie zawierają również wiele „śmierdzących cząsteczek”, które są podobne do tych ostrych występujących w czosnku, zwanych lotnymi związkami siarki (VSC).
• Ciemna czekolada
Spożywanie ciemnej czekolady wykonanej w co najmniej 70% z kakao może mieć działanie przeciwzapalne. Powód: ciemna czekolada zawiera flawonole, przeciwutleniacze o udowodnionym działaniu zmniejszającym stan zapalny.
• Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Bogata w jednonienasycone tłuszcze oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest podstawą zdrowej diety śródziemnomorskiej ze względu na jej różnorodne zastosowania i działanie przeciwzapalne. Głównym środkiem przeciwzapalnym w oliwie z oliwek extra virgin jest oleocanthal, przeciwutleniacz, o którym mówi się, że działa jak ibuprofen.
• Pomidory
Pomidory są jednym z najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych – i jednym z najbardziej pożywnych. Są pełne witamin, w tym witaminy K, potasu, witaminy C i kwasu foliowego. Ale prawdziwym pogromcą stanów zapalnych w pomidorach jest przeciwutleniacz likopen. Likopen jest rozpuszczalnym w tłuszczach składnikiem odżywczym, co oznacza, że uzyskasz więcej korzyści, jeśli spożyjesz go ze zdrowym źródłem tłuszczu, takim jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
0 komentarzy